piątek, 30 czerwca 2017

Kotlety z cukinii

Alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotletów. Pełnowartościowy i wysokobiałkowy posiłek.



SKŁADNIKI/ 12 sztuk
•    300 g cukinii (1 sztuka)
•    50 g ryżu basmati
•    100 g soczewicy czerwonej
•    1 mała cebula
•    3 ząbki czosnku
•    kilka sztuk pieczarek
•    1/2 natki koperku
•    2 jajka
•    100 g mąki dyniowej
•    sól i pieprz

Ryż i soczewicę ugotować w osolonej wodzie, do gotowania soczewicy oprócz soli można dodać lubczyku. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić po 15 minutach odsączyć płyn jeśli się oddzielił.  Pieczarki pokroić dosyć drobno, koperek posiekać.  Do dużej miski wsypać ostudzony ryż, soczewicę, cebulę, czosnek, pieczarki, koperek, cukinię i dobrze wymieszać. Wbić dwa całe jajka, doprawić solą i pieprzem. Do zagęszczenia masy wsypać mąkę dyniową i dokładnie wymieszać. Masa nie musi być bardzo gęsta, można ją nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć na oleju rzepakowym do uzyskania rumianych kotlecików (około 3 minut z każdej strony). Można podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów, z młodymi ziemniaczkami, bądź jako samodzielne danie.
Kotlety można nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec beztłuszczowo w rozgrzanym piekarniku, zmniejszy to kaloryczność dania. Temperatura 180 0C około 10 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia