piątek, 16 czerwca 2017

syrop z czarnego bzu


Składniki:
50 baldachów (kwiatostanów) bzu czarnego
1,5 litra wody
700 g cukru
5 cytryn


Przygotowanie
Całkowicie rozkwitnięte kwiatostany bzu czarnego oberwać z pojedynczych kwiatów. Całą porcję obranych kwiatów zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić kwiaty przez bawełnianą lub lnianą ściereczkę (dobrze jest wycisnąć resztki płynu z kwiatów). Dodać cukier i wyciśnięte cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować).  Zawartość przelać do czystych i wyparzonych słoików bądź butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Syrop doskonale nadaje się do ciepłych napojów jak herbata czy napary ziołowe i owocowe w okresie jesienno zimowym. W czasie upałów jako orzeźwiająca lemoniada.




1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia