poniedziałek, 25 września 2017

Cytrynowy olejek eteryczny


Olejek cytrynowy pozyskiwany jest z owoców, a dokładniej ze skórki owoców drzewa cytrynowego tj. Citrus limonum Risso, które wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Początkami XII wieku uprawiano cytryny w Persji i Palestynie po czym uprawy rozprzestrzeniły się na wszystkie kraje basenu Morza Śródziemnego, a w dzisiejszych czasach w USA (Floryda, Kalifornia), Brazylii i Argentynie.  Do najbardziej odpornych odmian zalicza się te, które zaszczepione zostały na drzewach pomarańczy gorzkiej.  Najwyższą jakość wykazuje olejek bezpośrednio wyciskany ze skórki, o wiele gorszej jakości jest produkt pozyskiwany drogą destylacji z parą wodną skórek pozostałych po bezpośrednim wyciśnięciu. Wysokiej jakości olejek cytrynowy powinien zawierać około 3,8-5% cytralu (taką adnotację powinny zawierać opakowania od dobrych i wiarygodnych producentów).  Ze względu na wysoką cenę jakość olejków jest często obniżana poprzez fałszowanie i dodawanie do niego np. terpentyny, olejku lemongrasowego czy innych dodatków. Do aromaterapii powinien być wykorzystywany wyłącznie olejek cytrynowy wyciskany bezpośrednio ze skórki, nie przerabiany i bez jakichkolwiek dodatków. 



 

Zastosowanie:
  •  Inhalacje    
 1. nebulizator -  Infekcje gardła, grypa i przeziębienie, 

 2. kominek aromaterapeutyczny -  łagodzi stany lękowe, zmniejsza ociężałość umysłową, działa odświeżająco i     stymulująco,  dodaje energii, zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą,

  •   Parówki, kompresy, masaż, kąpiel - stany zapalne skóry, opryszczka, łupież, trądzik, reumatyzm, artretyzm, żylaki.



Cytrynowy olejek znajduje zastosowanie również w lekach na kamicę, zgagę, niestrawność i rozwolnienie,  dodatkowo obniża ciśnienie krwi. Często używany jest w produkcji kosmetyków, ponieważ posiada właściwości tonizujące i odświeżające, można go również z powodzeniem wykorzystywać do produkcji środków do czyszczenia i sprzątania, czy płynów do zmywania naczyń.

Olejek bardzo szybko się utlenia i starzeje dlatego należy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Nie wolno wystawiać się na działanie promieni słonecznych lub lamp UV bezpośrednio po zastosowaniu na skórę olejku cytrynowego (masaż, kąpiel, kompres, kosmetyki, chemia gospodarcza), wykazuje silne działanie fototoksyczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia