piątek, 1 września 2017

Stres oksydacyjny



Stres oksydacyjny to sytuacja, w której dochodzi do zaburzenia równowagi gospodarki tlenowej. Może do tego dojść na skutek dużego i długotrwałego wysiłku fizycznego, stresu, kontaktu z pestycydami, insektycydami, konserwantami, promieniowaniem ultrafioletowym i jonizującym, tlenkami azotu, dymem tytoniowym, dwutlenkiem siarki, paracetamolem, niektórymi cytostatykami (chemioterapia) z grupy antracyklin, niektórymi kosmetykami, barwnikami tekstylnymi, materiałami izolacyjnymi, środkami ochrony drewna, uszczelniaczami, rozpuszczalnikami, klejami i innymi niebezpiecznymi substancjami w tym również ze zjełczałymi tłuszczami.

Organizm ludzki na ogół dobrze radzi sobie ze stresem oksydacyjnym opierając się na naturalnej równowadze i bieżącym zwalczaniu i unieszkodliwianiu wolnych rodników. W wielu przypadkach niewielki i krótkotrwały stres oksydacyjny nie jest w stanie zagrozić zdrowym komórkom. Problem pojawia się gdy produkcja nadtlenków i wolnych rodników jest bardzo duża i trwa tygodniami czy miesiącami.  Przeciążony organizm zaczyna przegrywać walkę i tracić kontrolę nad unieszkodliwianiem wolnych rodników, te z kolei zaczynają uszkadzać pojedyncze komórki i całe tkanki.
To wszystko prowadzi z kolei to przeprogramowania komórek i zmiany apoptozy (zaprogramowany proces śmierci komórki) a nawet do martwicy. Poza zmianami apoptozy spodziewać należy się również zmian  w każdym elemencie komórki, co oznacza zmiany w kodzie dna, białkach i lipidach, utlenianie hemoglobiny, degradację kolagenu, inaktywację różnych enzymów i białek ( w tym hormonów), powstawanie mutacji a w końcu procesy nowotworowe. Dodatkowo stres oksydacyjny jest przyczyną choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy i zawałów mięśnia sercowego. Również choroby z autoagresji często powodowane są stresem oksydacyjnym, są nimi między innymi reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, dystrofia mięśniowa, cukrzyca typu I.  Do powyższych chorób należy jeszcze dopisać choroby oczu takie jak: jaskra, zaćma, retinopatie, choroby neurologiczne, Alzheimer, Parkinson, Stwardnienie rozsiane, zespół Downa oraz chorobę wrzodową żołądka.



Stres oksydacyjny poza bardzo ciężkimi chorobami prowadzi również do ogólnego starzenia się organizmu. Zmiany te widać gołym okiem na powierzchni skóry, we wszystkich tkankach, pogorszeniu wzroku, słuchu i zdolności motorycznych. Szwankuje pamięć, koncentracja ogólne samopoczucie, do tego dochodzi ciągłe zmęczenie, niewyspane i wiele innych problemów.

W walce z wolnymi rodnikami niezwykle pomocne są antyoksydanty. Dieta bogata w te substancje pomaga zmniejszyć rozmiary zniszczeń a w wielu przypadkach również odwrócić niektóre procesy. Antyoksydanty kryją się w świeżych owocach i warzywach, niektórych przetworach warzywnych czy owocowych, ciemnej czekoladzie a w zasadzie w kakao, zielonej herbacie i czerwonym winie.

Należy pamiętać iż suplementowanie witaminami nie zmniejsza rozmiarów szkód spowodowanych przez wolne rodniki, w wielu przypadkach powoduje pogorszenie się stanu zdrowia pacjenta. Suplementy nie tylko w wielu przypadkach są fałszowane i nie odpowiadają żadnym standardom,  dodatkowo są specyfikami jednoskładnikowymi, a w walce z patogenami potrzeba odpowiednio dobranych grup składników- jak dotąd nikomu nie udało się tego osiągnąć w tak spektakularny sposób jak naturze.  Ich pochodzenie, procesy produkcji, skład i kontrolowanie produktu pozostawiają wiele do życzenia. Jedyną drogą walki z wolnymi rodnikami jest spożywanie świeżych i czystych warzyw i owoców. Im bardziej kolorowi tym lepiej. Również kraj pochodzenia produktów nie jest bez znaczenia, w wielu krajach  znacznie przekracza się normy stosowanych pestycydów a im dalej jest eksportowany towar tym więcej chemii ląduje na uprawach.

Walcząc z procesami starzenia się organizmu, chorobami i ogólnym złym samopoczuciem należy spożywać świeże owoce i warzywa, koktajle, soki, świeże oleje i orzechy. Należy dokładnie myć wszystkie produkty jeżeli nie jesteśmy pewni ich pochodzenia. Nie spożywać zjełczałego tłuszczu, starego, nieodpowiednio przechowywanego, nie podgrzewać nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwy z oliwek, oleju lnianego, nasion lnu, szałwii hiszpańskiej), nie przegrzewać potraw.

Pomocne w walce ze stresem oksydacyjnym będzie również dbanie o ogólną higienę, tzn. wysypianie się, regularna umiarkowana aktywność fizyczna, wszelkie metody radzenia sobie ze stresem, czyli sport, medytacja, relaks, itd. Należy ograniczyć ekspozycję na środki chemiczne z jakimi mamy kontakt, nie tylko farby, rozpuszczalniki czy dym ale również ze wszystkimi kosmetykami z jakimi mamy kontakt. W wielu przypadkach można się bez nich obejść a resztę z powodzeniem można zastąpić ich ekologicznymi zamiennikami, naturalnymi i nieszkodliwymi.

Walka ze stresem oksydacyjnym może być bardzo ciężka, szczególnie jeżeli procesy chorobowe zajdą już daleko. Dlatego warto tę walkę zacząć już dziś, kiedy jesteśmy zdrowi. Wielu chorobom można zapobiec poprzez odpowiednią profilaktykę, wyleczenie się z choroby często jest bardzo trudne a czasami nawet niemożliwe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia